Informatie en Documentatie
Onder constructie...
Hilvarenbeek:
Een dankjewel van Hongerwinter-kinderen
Spiegel van gerechtigheid, Stoel van wijsheid, Oorzaak van onze blijdschap, Geestelijk vat, Eerwaardig vat, Ivoren toren, Schoon vat van godsvrucht, Geestelijke roos, Toren van David, Toevlucht der zondaars, Troosteres der bedrukten... Dit is een gedeelte uit de Vlaamse versie van de Litanie van Maria. In deze versie heet Maria ‘Troosteres der bedrukten’, waar de Nederlandse Litanie spreekt van ‘Troosteres der bedroefden’. Boven de ingang tot de Mariakapel langs de weg van Hilvarenbeek naar Diessen staat met smeedijzeren letters ‘Troosteres der bedrukten’ geschreven. Dat moet de Vlaamse invloed zijn geweest want de grens met België is hier niet veraf. Het is overigens nog een bijzonderheid dat de tekst er hangt. De smid van Hilvarenbeek smeedde de letters, www.nikehuarache.nl kreeg ruzie met de pastoor en weigerde zijn kunststuk af te geven. Later is dat toch nog goed gekomen.
De ligging aan de drukke weg doet vrezen dat de kapel geregeld door vandalen wordt bezocht en dat is ook zo, bevestigen Harrie van den Broek en zijn echtgenote. Het boerenpaar boert op de aangrenzende boerderij en het heeft de zorg over de Mariakapel – het is een vorm van mantelzorg. Harrie van den Broek kan sterke verhalen vertellen over wat ze daar allemaal te stellen hebben met vandalen en offerbloklichters. Een keer betrapte hij twee dieven. Hij kon de nummerplaat van de auto noteren. De politie maakte er werk van. “Toen kwam een politiewagen bij ons het erf opgereden”, besluit Harrie van den Broek zijn verhaal. “Ik vertelde van het offerblok. De politievrouw keek me vragend aan: ‘Offerblok, wat is dat nu weer?’”.
De kapel ‘Maria Troosteres der bedrukten’ heet zo omdat het een oorlogskapel is, maar de realisatie heeft juist een vreugdevolle achtergrond. In juni 1945 arriveerden zestig Amsterdamse schoolkinderen in Hilvarenbeek om in dit Kempendorp aan te sterken na de Hongerwinter. Toen ze na zes weken weer huiswaarts keerden, waren alle kinderen een flink stuk dikker geworden én hadden ze meegeholpen aan de bouw van de kapel. Tijdens hun verblijf in Hilvarenbeek kwamen de begeleiders op het idee om door middel van een kapel hun dankbaarheid uit te drukken. Voor de bouw werden stenen gebruikt van tijdens de bevrijding kapotgeschoten boerderijen. In die tijd waren nauwelijks andere bouwmaterialen voorhanden. In de kapel hangt een bord met daarop de namen van de oorlogsslachtoffers uit Hilvarenbeek, Diessen en Biest-Houtakker. Dat het Mariabeeld zo helder wit is, is te danken aan het echtpaar Van den Broek dat het een keer per jaar een fikse schrobbering geeft.